Wednesday 5 September 2018

August 2018 Book Haul

În general nu prea vorbesc despre ce cărţi cumpăr, mai puţin atunci când povestesc despre Gaudeamus dau Bookfest, tocmai pentru că fiind principalele târguri de cărţi apare natural întrebarea: "şi ce ai cumpărat de la târg?". 

Luna aceasta însă am încercat ceva nou, mai mult pentru a da mai multă viaţă contului de instagram Valea Povestilor, şi am cerut opinia celor care mă urmăresc dacă ar fi intersaţi de aşa ceva. Şi ... surpriză, în urma votului 100% au spus că vor să ştie ce cărţi am cumpărat eu în luna august. Prin urmare haideţi să vedem cum vom face asta, cu rugămintea să înţelegeţi că este prima data când fac asta. Dacă iese bine şi dacă vă place mai fac şi altă dată. 


Voi încerca să le menţionez în ordinea în care le-am cumpărat / primit precum şi eventual motivul pentru care le-am cumpărat sau o observație cu privire la carte. Link-urile şi notele sunt de la Goodreads, de altfel şi descrierea cărţii, cu menţiunea că în cazul descrierilor am avut de multe ori surpriza ca ce scrie pe coperta cărţii sau pe Goodreads să nu prea aiba legătură cu ce se întâmplă în carte. Prin urmare să purcedem :

1. Castelul de sticlă de Jeannette Walls - eram atât de supărată în ziua când am cumpărat cartea asta că trebuia să iau o carte. Castelul de sticlă s-a nimerit a fi o carte uşor de ales pentru că era pe lista mea de la Gaudeamus de anul trecut. 

Notă Goodreads : 4,25

Descriere : Castelul de sticlă este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

2. Îngerul mecanic (Dispozitive infernale #1) de Cassandra Clare  

Notă Goodreads: 4,33

Descriere : TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz. Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină. Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă... pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie

3. Prinţesa mecanică (Dispozitive infernale #3) de Cassandra Clare - aveam deja volumul 2 (nu întrebaţi de ce şi cum) şi de fapt acesta este motivul pentru care le-am cumpărat pe cele două

Notă Goodreads : 4,59

Descriere : Daca singura modalitate de a salva lumea ar fi sa distrugi ceea ce iubesti cel mai mult, ai face-o? Ceasul ticaie. Toata lumea trebuie sa aleaga. Tessa Gray ar trebui sa fie fericita – nu asa se simt toate miresele? Si totusi, in timp ce pregatirile sunt in toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o panza de paianjen intunecata incepe sa se teasa in jurul vanatorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon isi face aparitia, unul legat prin sange si taina de Magistru, barbatul care planuieste sa-si foloseasca armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vanatorii de umbre. Nu mai are nevoie decat de un singur lucru pentru a-si pune in aplicare planul diabolic.

4. Acest cântec neîmblânzit (Monştri din Verity #1) de Victoria Schwab - mi-a tot fost recomandată în ultimele luni şi acum am făcut pasul

Notă Goodreads: 4,13

Descriere :  Kate Harker și August Flynn sunt moștenitorii unui oraș divizat – un oraș în care violența de zi cu zi a dat naștere unor monștri cât se poate de reali. Tot ceea ce își dorește Kate este să fie la fel de nemiloasă precum tatăl ei, care obligă oamenii să îi plătească pentru protecția pe care le-o oferă împotriva întunericului neînduplecat. Tot ceea ce își dorește August este să devină uman, cu o inimă tot atât de bună precum cea a tatălui său, și să joace un rol mult mai important în sprijinirea celor inocenți – însă cum poate dacă el este chiar unul dintre monștri? Unul care poate să fure sufletul cuiva cu un simplu acord al muzicii? Când se ivește ocazia de a o putea supraveghea pe Kate, care tocmai ce a fost dată afară de la cea de a șasea școală și se întoarce astfel acasă, August se dedică în întregime misiunii sale.

5. Duetul nostru întunecat (Monştri din Verity #2) de Victoria Scwab 

Notă Goodreads : 4,25

Descriere : Lui Kate Harker nu îi este teamă de monștri. Îi vânează. Și se pricepe al naibii de bine la asta. August Flynn și-a dorit cândva să fie uman. Dar are un rol de jucat. Și îl va juca, indiferent de consecințe. Lupta a început. Monștrii câștigă. Kate va trebui să se reîntoarcă în Verity. August va trebui să îi permită să intre. Și un nou monstru așteaptă ‒ unul care se hrănește din haos și aduce la suprafață demonii interiori ai victimelor sale. Ce va fi mai greu de supus: monstrul pe care îl înfruntă sau propriii lor monștri?

6. Râurile din Londra (Peter Grant #1) de Ben Aaronovitch - asta e cartea pe care am cumpărat-o din Cărtureşti Carusel (pentru cei care urmăresc contul meu de Instagram)

Notă Goodreads: 3,92

Descriere: Ofițerul stagiar Peter Grant visează să ajungă detectiv al Poliției Metropolitane din Londra. Păcat că superiorii lui au de gând să îl repartizeze Unității de Progresie a Investigațiilor, unde cel mai mare pericol pe care l-ar putea înfrunta este să se aleagă cu o tăietură de la hârtiile birocrației moderne. Însă perspectivele de carieră și de viață ale lui Peter se schimbă după ce are loc o crimă neobișnuită, iar el intervievează un martor ocular care se întâmplă să fie și fantomă. Abilitatea unică a lui Peter de a putea discuta cu ființe trecute prin moarte îl aduce în atenția Inspectorului Thomas Nightingale, care investighează infracțiunile ce implică magia și supranaturalul. După ce o serie de crime brutale și stranii cuprinde Londra, Peter, acum ucenic vrăjitor, devine parte a unei lumi în care zeii și zeițele se amestecă printre muritori, iar un spirit teribil și încă nestins al trecutului își dorește să scufunde orașul în haos.

7. Turnul Întunecat (Turnul Întunecat #7) de Stephen King - nu aveţi idee de când caut cartea asta, singurul loc unde am găsit-o a fost la un anticariat. Din ce am înţeles Nemira a decis reeditarea lor în format paperback

Notă Goodreads: 4,28

Descriere: Ronald Deschain si ka-tet-ul calatoresc impreuna, dar si separat, ajungand in lumi multistratificate si epoci indepartate. Destinul lui Roland se dezleaga in Turnul Intunecat, unde isi descopera sensul vietii. Susannah, Ete, Eddie si Jake si insusi personajul Stephen King sunt prinsi intr-un vartej de emotii, violente si descoperiri.

8. Prinţul nemilos (Făpturile Văzduhului#1) de Holly Black 

Notă Goodreads: 4,2

Descriere : Jude avea sapte ani cand parintii ei au fost ucisi iar ea si cele doua surori ale ei au fost rapite si duse sa traiasca in inselatoarea inalta Curte a Taramului zanelor. Au trecut zece ani si acum Jude isi doreste mai mult decat orice sa-si gaseasca locul aici, in ciuda conditiei sale de muritoare. insa multe dintre zane detesta oamenii. Mai ales Printul Cardan, fiul cel mai mic si mai nemilos al inaltului Rege. Ca sa-si castige locul la Curte, Jude este nevoita sa-l sfideze si sa suporte consecintele. 




Notă Goodreads: 3,88

Descriere: Lauren B. Callis și-a petrecut toată viața fugind de propriul trecut. Asta a făcut în ultimele secole. Este o femeie frumoasă, un organizator de evenimente extrem de căutat în New York și vampir. Speră ca Nemesis-ul ei să nu o găsească niciodată. Dar, când ești nemuritor, „niciodată” înseamnă foarte mult timp.


Notă Goodreads: 3,9

Descriere: Cînd animalele de la fermă îşi alungă stăpînul beţiv, toate sînt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceşte peste program, astfel productivitatea creşte şi, pentru moment, gurile sînt sătule. Regulile de aur ale colectivităţii vor fi înscrise cu litere uriaşe pe un hambar: toate animalele sînt egale, nici un animal să nu bea alcool, să nu poarte haine, să nu doarmă în pat, să nu-şi ucidă semenii. Dar nu trece mult pînă cînd porcii preiau conducerea fermei şi se bucură de privilegiile puterii. Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi înţeles fie şi numai din ultima regulă care mai rămîne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sînt egale, dar unele animale sînt mai egale decît altele”.

11. Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley - când am fost la Timişoara de ziua mea , prietena mea (cel mai tare ghid pe care l-am avut vreodată) a cumpărat de la celebra librarie "La două bufniţe" cartea asta şi a citit-o într-o singură zi , asta m-a convins că trebuie să o am.

Notă Goodreads: 4,1

Descriere: Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie. Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată. Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat –, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic. Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.

12. Lapte şi miere de Rupi Kaur - anul acesta încerc să ies din zona mea de confort şi să citesc şi poezie.

Notă Goodreads: 4,15

Descriere: aceasta este calea supravietuirii prin poezie acesta e sangele sudoarea lacrimile a douazeci si unu de ani aceasta e inima mea in mainile tale aceasta e rana iubirea ruptura vindecarea rupi kaur

13. Dorothy trebuie să moară!  (Eliberarea Ţinutului Oz#1) de Danielle Paige - asta este una din cele trei cărţi primite de la soţul meu cadou la aniversarea noastră de 10 ani

Notă Goodreads: 3,83

Descriere: Amy Gumm este o adolescentă inteligentă, care avea deja suficiente probleme în Kansasul natal și fără să fie silită să supraviețuiască unei tornade. Iar atunci când furtuna o aruncă într-un tarâm magic în care lucrurile par să fi scăpat de sub control, viața sa o ia cu totul razna. În curând, tânăra se vede târâtă în mijlocul unui adevărat razboi civil care se poartă în ținutul Oz între popoarele asuprite și cei care îi sunt loiali lui Dorothy Gale, care nu mai e, nici pe departe, inocenta și drăgălașa fetiță pe care credeam că o știam cu toții din romanul lui L. Frank Baum, Vrăjitorul din Oz. O aventură palpitantă, un thriller în care forțele revoluționare ale Ordinului Celor Răi se confruntă cu o tirană nemilostivă și plină de cruzime. Concluzia rebelilor e una singură: DOROTHY TREBUIE SĂ MOARĂ! 

14. Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak - a doua carte primită de la soţul meu

Notă Goodreads: 3,75

Descriere: În drum spre casa unor prieteni, unde e invitată la cină, Peri – soţie casnică şi mamă a trei copii – este pusă în faţa unui fapt neplăcut: îi este furată geanta de pe bancheta din spate a maşinii. Reuşind s-o recupereze şi cercetîndu-i cu mîini tremurătoare conţinutul, dă peste o poză polaroid din anii de studenţie la Oxford, ce are în centru un profesor charismatic şi nonconformist înconjurat de trei studente. Imaginea îi readuce dintr-odată în minte trecutul. Mai întîi îşi vede familia scindată, în care mama este sensibilă la moştenirea religioasă, pe cînd tatăl se închină raţiunii, privind credinţa ca pe o formă de ignoranţă. Apoi anii de studenţie la Oxford, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o americancă-egipteană religioasă, cu care poartă discuţii aprinse despre islam şi feminism în casa din Jericho unde locuiesc împreună. Trei tinere aduse împreună de capriciile sorţii, Shirin, Mona şi Peri sînt Păcătoasa, Credincioasa şi Nehotărîta, care încearcă să treacă peste diferenţe şi prejudecăţi şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai ameninţătoare.

15. Sirena (Septimus Heap #5) de Angie Sage  - a treia carte primită de la soţul meu

Notă Goodreads: 4.11

Descriere: În cea de-a cincea carte a seriei, Septimus, după o furtună nimicitoare, ajunge pe o insulă deosebit de frumoasă, una din cele șapte aflate într-o mare scânteietoare, împreună cu Scuipafoc, dragonul său, grav rănit de un fulger, cu Jenna și cu Beetle. Pe insula aceasta se găsesc niște lucruri ciudate, iar printre ele se număra și o fată magică numită Syrah, un far în formă de pisică dar care și-a pierdut Lumina, și o prezență stranie care îl ademenește pe Septimus cu cântecul ei-va putea el oare să scape de chemarea ei insistentă? Dar pericolul îi pândește și pe Lucy și Băiatul Lup, care au ajuns fără să vrea pe barca unor marinari ticăloși, ca și pe Milo Banda, tatăl Jennei, care poartă în adâncul corăbiei sale o comoară misterioasă.

16. Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău de Fredrik Backman - carte din care deja am citit 230 de pagini şi care până acum e uimitoare. Ca şi notă - descrierea de Goodreads nu mi se pare că îi se potriveşte.

Notă Goodreads : 4,04

Descriere: Elsa are șapte ani și o inteligență tăioasă și necruțătoare care o face să fie diferită, dar și marginalizată. Singura care o înțelege și care-i cultivă aplombul este bunica, fost medic în zone calamitate, privită la rândul ei de ceilalți drept o nebună excentrică. Pentru că „toți copiii au nevoie de supereroi“, bunica inventează pentru Elsa povești unde toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal, iar scopul este să o pregătească pentru ceea ce urmează să afle și să i se întâmple în viață. Personajele din poveștile bunicii – care se dovedesc a fi nimeni alții decât vecinii ei de bloc – îi vor fi alături în evenimentele care o vor lua cu asalt.



 Ca şi notă : decoraţiunea origami din fotografii este făcută de mine, iar aranjamentul acela superb roşu l-am primit cadou de ziua mea şi este făcut de minunata Şoapte Urbane.

 

0 comentarii:

Post a Comment