De campania Scrie. Vorbeşte. #Corectromâneşte ştiu de ceva vreme, probabil că în ultimele săptămâni aţi văzut şi voi pe site baner-ul campaniei aşa că acum a venit momentul să şi vorbesc despre ea.
Campania Scrie. Vorbeşte. #Corectromâneşte este iniţiată de Romania Seo şi îşi propune să amintească într-un mod pozitiv că avem nevoie să ne susținem propria limbă
Timp de 31 de zile prin intermediul a 31 de capitole “scrise” de persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, prin prisma unor interviuri, campania își dorește să reunească gânduri, persoane și inițiative care au legătură directă cu limba română (scris şi vorbit).
Mai multe informaţii privind campania puteţi găsi în prefaţa campaniei , iar cele 31 de capitole le puteţi găsi aici.
Pentru mine personal este o mare onoare să fiu implicată în această campanie şi în acelaşi timp o mare provocare şi responsabilitate. Nu cred că este moment mai bine ales ca acesta pentru o astfel de campanie. Din păcate limba română a ajuns să fie "masacrată" în toate aspectele vieţii publice, dar şi private.
Unul dintre cele mai mari şocuri culturare pe care l-am avut atunci când m-am mutat în Bucureşti nu a fost modul în care din când în când se mai amintea, cumva ironic, de acentul meu profund moldovenesc (divagând un pic - nu am o problemă cu accentele din nici una din zonele României, ba chiar le consider unul dintre cele mai frumoase atribute ale limbii, am în schimb o problemă cu agramatismul), unul dintre cele mai mari şocuri culturale a fost : "lui Delia". De când am auzit prima data am simţit un fior pe şira spinării. Şi deşi am pierdut eu şirul momentelor când am corectat : "Deliei", nu voi renunţa.
Am primit la un moment dat întrebarea : "De ce nu scrii pe blog în engleză? Ai avea un public mai larg". Invariabil raspunsul meu a fost : "Scriu pentru mine, nu am nevoie de un public mai larg". În realitate însă ştiu că nu aş putea să mă exprim mai bine în altă limbă decât a mea. În realitate limba română este singura care îmi poate reda cel mai bine emoţiile şi pasiunile.
Capitolul 12 din povestea limbii române spuse atât de frumos de iniţiatorii campaniei se numeşte Nevoia constantă de carte și un sistem personal aparte! , un capitol în care puteţi vedea puţin din ceea ce în seamnă , pentru mine, Valea Poveştilor.
Mulţumesc, din nou , Ramona Cătălina Anastasiu pentru invitaţie, pentru onoarea de a păşi alături de tine pe acest drum frumos şi alături de nişte oameni excepţionali în compania cărora eu mă simt atât de mică.
Bravo! Este primul cuvant care mi-a trecut prin minte dupa ce am citit ambele articole. Te admir pentru sarguinta ta de a scrie cu diacritice. Am incercat si eu de cateva ori si de fiecare am renuntat pana cand am renuntat de tot. Te felicit pentru munca depusa!
ReplyDeleteMulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! Sper ca această campanie să ne inspire măcar un pic.
Delete