Recunosc sincer că m-a prins. E genul acela de serial care la finalul episodului stai fără să înţelegi ce tocmai s-a întâmplat. Şi vrei mai mult. Eu am ajuns la episodul 5 din sezonul 2. Până acum are doar două sezoane şi cu sezonul 2 sunt deja la mijloc, aşa că în curând (având în vedere viteza pe care o am) voi ajunge la final.
După ce am vazut cam jumătate din primul sezon m-am hotărât şi eu să mă interesez de serial, să văd ce e cu el şi ce mai zic şi alţii. Aşa am aflat că serialul are la bază o serie de carti scrise de Kass Morgan The 100 , Day 21 şi Homecoming. Primul volum este programat să apară în vara acestui an la editura Nemira.
Personajul care apare pe generic ca scenarist şi producător Jason Rothenberg e la primul lui proiect mare şi prin urmare mare lucru nu am putut afla despre el.
Povestea nu e chiar nouă ca şi idee de bază - umanitatea la un moment dat o ia razna rău de tot şi are loc un război atomic. Evenimentele sunt plasate undeva în viitor fără însă a se preciza cu exactitate anul, singura referinţă la timp este faptul că au trecut 97 de ani de la momentul războiului atomic. Ce e nou şi interesant la această lume postapocaliptică este locaţia iniţială. La momentul exploziei bombelor în jurul planetei orbitau 13 staţii spaţiale, 12 dintre ele (încă nu am înţeles pe deplin ce a păţit a 13 -a, adica am înţeles că a explodat, dar nu am înţeles cum a ajuns să facă boom) s-au unit (la propriu) şi au format Arca - un fel de ultimă speranţă a umanităţii. Fondatorii Arcei hotarăsc ca pentru 400 de ani să stea agăţaţi pe orbita Pământului şi apoi să se întoarcă şi să refacă civilizaţia. Acţiunea serialului începe când se hotărăşte ca 100 de minori delincvenţi să fie trimişi pe Pământ în încercarea de a vedea dacă se poate supravieţui acolo.
Recunosc sincer că îmi place serialul şi abia aştep în vară să pun mâna şi pe carte. Povestea e captivantă cu tot felul de surprize şi întâmplări neaşteptate. Personajele sunt bine construite şi au o evoluţie coerentă şi în concordanţă cu firul acţiunii (cumva am ajuns de la starea de de iritare pe care mi-o dădea iniţial Bellamy la - sper să nu păţească ceva). Nu numai ca personajele sunt bine construite sunt şi bine jucate, pe lângă actori cunoscuţi precum Isaiah Washington, Henry Ian Cusick Paige Turco şi Alessandro Juliani actorii tineri fac faţă extrem de bine.
După cum spuneam sunt impresionată şi chiar m-a prins serialul, cu toate acestea cârcotaşul din mine nu poate să nu remarce nişte lucuri care nu sunt tocmai ok. Ca de exemplu : toate scenele de pe Arcă arată că fie Arca are un fel de gravitaţie artificială, fie în 97 de ani ceva s-a întâmplat cu organismul uman şi aceştia percep gravitaţia diferit - asta însă nu explică de ce lucrurile din Arcă nu plutesc. Tot legat de gravitaţie, odată ajunşi pe Pământ cei 100 nu au nici o problemă în a alerga liberi şi chiar a începe adevărate războaie la cateva zile de la momentul când aterizează. Cum reuşesc asta? Chiar şi să presupunem că Arca ar beneficia de un fel de gravitaţie artificială, tot nu explicabil.
Cele 12 staţii martore la războiul atomic s-au unit, au format Arca şi 100 de ani mai târziu aveau mancare, haine şi oxigen pentru 2000 de oameni. În afară de soare nu prea văd o alta resursă pe acolo.
Pe Pământ radiaţiile au dat mutaţii ciudate la animale şi plante (căprioara cu două capete şi calul mutant, fluturi şi plantele fosforescente) însă nu pare să îi fi afectat prea tare pe oameni (cele două personaje cu malformaţii nu sunt convingătoare pentru a însemna ceva ). Şi tot legat de radiaţii - aparent Pământul e în continuare plin de radiaţii (oamenii din munte nu pot să iasă afară) însă cei de pe Arcă supravietuiesc pentru că au fost expuşi la radiaţii mai mari în spaţiul cosmic. În cazul ăsta care a mai fost scopul Arcei?
Dincolo de toate scăpările ştiinţifice serialul este chiar interesant. Aşa cum promiteam cu puţin timp în urmă am aşteptat mai mult de episodul Pilot să îmi dau cu părerea.
0 comentarii:
Post a Comment