Sunday 10 June 2018

Bookfest 2018

Nu mai este nici un secret faptul că mie îmi place mai mult la Bookfest decât la Gaudeamus. Pe langă spaţiul cu mult mai generos în care se desfăşoară (a se citi „nu clădirea rotundă de la Romexpo”) poate şi faptul că se desfăşoară la începutul verii (primul week-end din iunie) când este cald şi multă lumină cumva mă face mai fericită.

Eu am fost la Bookfest in 3 zile din cele 5 de târg. Evident că am fost în ziua deschiderii, atunci când am luat şi marea majoritate a cărţilor. În prima zi este mai puţină lume, mai ales la ora când mă duc eu, adică după ce ies de la muncă. Tot în prima zi am şansa să găsesc tot ce îmi doresc plus nişte comori ascunse (cred că v-am povestit ce am păţit acum 2 ani când am fost la Bookfest şi nu am mai găsit ce vroiam eu). În prima zi şi expozanţii nu sunt aşa obosiţi şi ai şansa să stai mai mult de vorbă cu ei.

Spuneam asta şi când am vorbit despre Comic Con, cel mai frumos lucru la evenimentele acestea sunt oamenii. Am stat cred ca mai bine de jumatate de oră vorbind cu oamenii frumoşi de la Nemira, care şi-au adus aminte de mine de la Gaudeamus (nebuna cu muntele de cărţi în braţe) despre supărarea mea că au schimbat formatul cărţilor lui Stephen King, despre faptul că ne place mai mult noul format a lui Philip Dick şi alte lucruri la fel de interesante.  (Nu mă sponsorizează cei de la Nemira, pur şi simplu sunt nişte oameni foarte frumoşi şi pasionaţi de ce fac şi nu doar vând cărţi ci ştiu despre ce vorbesc şi ştiu să facă recomandări. Dacă se va întâmpla să fiu sponsorizată vă anunţ)



Am fost sâmbătă pentru a fi alaturi de o persoana draga mie, Miruna Lavinia, un artist complex din punctul meu de vedere care a plecat de la Manga şi acum îşi lansează primul ei roman, lansarea oficială va fi la Gaudeamus însă romanul a putut fi cumpărat de la standul editurii chiar de la Bookfest.



Ultima zi în care am mers a fost duminică pentru că rămăsesem datoare la cei de la Nemira cu încă două cărţi. Nu eram foarte convinsă dacă le mai am acasă sau nu, iar în lista mea nu le găseam, da, am o listă pentru că am ajuns la momentul când am început să cumpăr în dublu exemplar.

Ştiu că ediţia de anul acesta a fost dedicată autorilor americani, am văzut standul însă nu am fost la nici un eveniment. Singurul eveniment la care am fost a fost lansarea de carte a lui Horatiu Mălăiele de la standul editurii Arthur. 


Pentru că anul acesta Bookfest şi-a avut casa în pavilionul cel nou de la Rompexpo (B1) spaţiu a fost mai mult decât generos şi chiar şi în zilele aglomerate nu simţeai că te striveşte mulţimea. Tot pentru că au avut spaţiu şi editurile au fost şi mai creative în ceea ce priveşte standurile, dar şi evenimentele de la stand au fost mai bine organizate. Cel mai frumos stand de la ediţia aceasta a fost cel de la Rao, creat ca un labirint.



Pentru mine Bookfest este mai aproape de ce ar trebui să fie un eveniment dedicat cărţilor, deşi mai avem un pic de drum până acolo, şi asta nu doar din cauza editurilor, dar şi din cauza cititorilor. Cititorii de la noi sunt încă ... cred că cel mai potrivit cuvânt este „neimplicaţi”. Din păcate, ca şi la Comic Con de altfel, am auzit voci care spun cumva repetitiv că aceste evenimente sunt pentru copii, că se duc pentru copii, sau că ei nu au copii şi atunci ce să caute acolo. Fie eu trebuie să nu mai ascult nişte oameni şi să încep să îmi fac alte cercuri sociale, fie noi românii chiar avem o problemă.








În aceeaşi perioadă la New York a avut loc unul dintre cele mai mari eveniment dedicate cărţilor din lume – Bookexpo, iar singurul lucru pe care l-am văzut acolo şi l-aş vrea şi la noi sunt acele „capitole extras” din cărţi care nu s-au lansat dar care urmează să se lanseze în următoarea perioadă.





Şi acum cea mai mare întrebare : „Ce am luat eu de la Bookfest?”. Într-o ordine, dezordonată (respectiv aşa sunt ele pe masă la mine) :

1. Harry Potter şi Prinţul Semisânge de J.K. Rowling
2. Cronicile din Narnia, Ultima bătălie de C.S. Lewis
3. Şarpele din Essex de Sarah Perry
4. Silozul. Începuturile de Hugh Howey
5. Silozul. Generaţiile de Hugh Howey
6. Oraşul gunoaielor de Edward Carey
7. Adunarea Umbrelor de V.E. Schwab
8. Tropicul Şerpilor de Marie Brennan
9. Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel de Kerri Maniscalco
10. Oraşul de bronz de S.A. Chakraborty
11. Ghid de vicii şi virtuţi pentru gentlemeni de Mackenzi Lee
12. Prinţul Spinilor de Mark Lawrence
13. Visul numărul 9 de David Mitchell
14. Casa de la marginea nopţii de Catherine Banner
15. Regatul umbrelor de Leigh Bardugo
16. Regatul furtunilor de Leigh Bardugo
17. Regatul Luminilor de Leigh Bardugo
18. Fiind imagine. Eseuri din adolescenţă de Elena Druţă
19. Decolorat de Miruna Lavinia
20. Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky
21. Pălăria preşedintelui de Antoine Laurain
22. Forma apei de Daniel Kraus
23. Tărâmul pierdut de J.D. Rinehart
24. Păpuşa de porţelan de Holly Black
25. Toate păsările din cer de Charlie Jane Anders
26. Diabolica de S.J. Kincaid
27. Cititoarea de Traci Chee
28. Carbon Modificat de Richard Morgan



Acestea sunt cărţile pe care le-am cumpărat pentru mine personal, nu am trecut în listă cărţile pe care le-am cumpărat ca să le fac cadou.

Aş vrea să spun că nu voi mai cumpăra nici o carte până la Gaudeamus, dar ştim cu toţii că nu este aşa.

0 comentarii:

Post a Comment