Monday 30 April 2018

Festivalul Roman Apulum 2018 - ziua 2

Pentru că am promis că voi încerca în fiecare zi să povestesc măcar un pic din experiența mea la Apulum, în dimineața asta am tras un pic mai mult de mine ca ieri, cumva am ”reușit” și ieri să ajung târziu la somn. Nu că asta ar fi o problemă, în sensul că pe lângă festivalul care mă ține conectată sunt înconjurată de oameni minunați de care nu îmi vine să mă mai despart.

Ziua a doua la Alba Iulia a început pentru mine cu Traseul celor trei fortificații. Dacă nu ați ajuns până acum în Alba Iulia, când ajungeți obligatoriu trebuie să vă rezervați câteva ore pentru Traseul celor trei fortificații. Dacă ați ajuns în Alba Iulia și nu ați făcut traseul ... de ce? 


Pe la 15:30 deja ne-am dus să ne ocupăm locuri pentru festival chiar dacă și ieri soarele nu ne-a iertat (nu că m-aș plânge, anul trecut a plouat). Din nou, dacă sunteti curioși de programul integral al festivalului îl puteți găsi aici 

Pentru mulți proba sportivă nu cred că a ridicat interes, sau poate era prea cald și au așteptat să se mai răcorească, însă noi am aplaudat și am aclamat. Evident că am avut favoriți, însă pe parcurs i-am mai schimbat și până la final am avut parte de un concurs sportiv cu tot ce îi trebuie, inclusiv cu decizii ale arbitrilor contestate (nu știu cât de amuzant a fost pentru organizatori, însă pentru noi spectatorii a fost exact ce trebuia)

Târgul de sclavi este o prezență permanentă în programul festivalului. Ce m-a bucurat este că pe undeva spectatorii au înțeles mecanismul târgului de sclavi și că lucrurile au fost cumva mai ordonate, iar organizatorii chiar au avut parte de "lupte" între cei care licitau. Cea mai interesantă apariție la târgul se sclavi a fost cu siguranța grupul de dans Magna Nemesis care a oferit două dansuri personal pentru cel care a licitat cel mai mult. Nu pot decât să fiu extrem de încântată de faptul că am avut parte și noi de dansul lor. 





Punctul central al zilei de ieri a fost  a fost recrearea războaielor lui Traian cu Decebal. Ca și în prima zi nu pot să  nu fiu uimită de dedicarea acestor oameni minunați. Modul în care reușesc să aducă în fața spectatorilor realități istorice este cu adevărat o artă. Pentru cei care sunt și pe pagina de Facebook Valea Poveștilor, ieri au avut parte și de un mic exemplu de ce înseamnă aceste reconstituiri. Dacă vă plac astfel de momente mă gândesc să mai fac și pe viitor (poate la Comic Con peste câteva săptămâni)

Pentru noi finalul zilei a doua de festival a însemnat luptele cu gladiatori. Dincolo de spectacolul oferit de trupa de gladiatori din Alba Iulia, nu pot să nu remarc faptul că în primul rând a fost o lecție de istorie. E adevărat că mare parte din informații le știam deja, însă am auzit reacții în jurul meu când au aflat că de fapt gladiatorii nu prea mureau în concursuri și că de fapt erau atleți și erau tratați cumva similar cu sportivii de astăzi.






Ziua de astăzi se anunță la fel de călduroasă ca și ieri, însă noi deja avem programul făcut, chiar dacă astăzi și programul festivalului nu este la fel de plin ca zilele trecute simt că aș mai vrea să văd lupte cu gladiatori.

0 comentarii:

Post a Comment