Sunday 13 May 2018

Avengers: Infinity War

Cred că v-aţi obişnuit deja că eu mă hotărăsc mai greu şi în general  îmi dau ceva timp ca să mi se aşeze sentimentele. Asta se întâmplă şi când citesc şi când văd un film sau un serial. Cred că mai curând este un lucru pe care l-am învăţat în timp tocmai pentru că am tendinţa de a fi extrem de influenţată de emoţiile iniţiale şi după un timp după ce m-am liniştit să mă răzgândesc. Prin urmare acum îmi impun să aştept un timp înainte de a scrie despre ceva.
  

Acelaşi lucru l-am făcut şi cu Avengers: Infinity War, asta şi pentru că l-am văzut de două ori în două săptămâni diferite. Pentru că am vrut să mă feresc de spoilere majore am insistat să văd filmul în săptămâna premierei, însă în week-end-ul acela era deja programat să mergem la Alba Iulia la Festivalul Roman Apullum. Prin urmare singura zi în care puteam să vedem filmul a fost joi în avanpremieră, însă pentru că Tarom a decis să întârzie zborul Iaşi – Bucureşti cu o oră şi jumătate am ratat primele 15 minute ale filmului. Fericiţi că am evitat spoilerele care deja au început să curgă din ziua următoare după premieră am decis după o săptămână să mergem din nou de data asta relaxaţi şi fără emoţiile iniţiale.
 
Acum, la o distanţă de o săptămână după ce am văzut a doua oară filmul, după ce am văzut toate comentariile şi teoriile posibile e momentul să scriu şi eu. Când am ieşit prima dată din sală i-am dat nota 9 (sistemul de notare IMDB). La a doua vizionare i-am dat nota 9,5. Da, chiar este un film atât de bun. Dincolo de faptul că, aşa cum spuneam la recenzia pentru Black Panther orice film Marvel pleacă de la nota 8 în sus pentru simplu motiv că e Marvel filmul ăsta chiar îşi merită pe deplin nota.
 
Cred că chiar în seara când am văzut pentru prima dată filmul Sorin de la Crema Societăţii mi-a trimis recenzia scrisă de el (recenzie pe care o puteţi citi aici) şi cumva a avut şi el acelaşi sentiment ca şi mine.
 
Cu siguranţă cel mai impresionant lucru la filmul ăsta este construcţia lui pe parcursul ultimilor 10 ani de când a apărut primul film Iron Man şi până în prezent. Fiecare film a mai adăugat un strat şi a mai făcut un pas până la momentul întâlnirii cu Thanos. Prin urmare acest moment trebuia să fie cu atât mai impresionant. Şi a fost!
 
Nici nu pot să-mi imaginez cam cât de dificil a fost să aduci pe (aproape) toţi eroii Marvel într-un singur film şi mai ales să faci întâlnirea lor cu atât mai naturală. Scenele puţine din trailer nu pot să descrie nici măcar o mică parte din ce a însemnat asta.
 
La fel de impresionant este faptul că deşi vorbim despre o mulţime de personaje nimeni nu pare a avea plan secund, iar filmul îşi poartă cu mândire numele de Avengers – povestea este a tuturor nu doar a unuia sau altuia dintre ei, şi fiecare are o importanţă majoră şi fără unul dintre ei cu singuranţă povestea nu s-ar fi putut întâmpla.
 
Pentru că eu l-am văzut de două ori am avut ocazia la a doua vizionare să mă bucur de detalii mărunte care altfel mi-au scăpat prima dată tocmai pentru că eram mult prea plină de emoţii.
 
Şi dacă este să vorbim despre personajul negativ, Thanos, rar am văzut un personaj negativ atât de bine conturat şi complex chiar şi comparativ cu celelalte personaje negative din filmele anteriore (Hela din Thor:Ragnarok era doar dusă cu capul, Ultron din Avengers:Age of Ultron a fost o inteligenţă artificială care a făcut ce era de aşteptat să facă etc.) Însă Thanos nu este doar un personaj negativ, el este un personaj dintr-o poveste, iar în povestea spusă de el nu este personajul negativ. Poate de asta după ce a apărut filmul am văzut atât de mulţi care nu doar l-au înţeles pe el ca şi personaj, dar au înţeles şi argumentaţia lui.
 
Avengers: Infinity War a fost gândit ca un film în două părţi prin urmare finalul poveştii îl vom afla în mai 2019 când apare Avengers 4. Până atunci avem în iulie 2018 Ant-Man and The Wasp şi în  martie 2019 Captain Marvel (Deadpool şi Venom nu fac parte din Universul Marvel).
 
Avertisment pentru cei care nu au văzut toate filmele anterior : multe detalii (şi filmul ăsta e făcut din detalii) nu vor avea sens. Sfatul meu : înainte de a merge la Avengers: Infinity War faceţi un maraton Marvel de la primul Iron Man până în prezent, vă asigur eu că merită.
 
Ca un bonus pentru cei care urmăresc serialul Agents of S.H.I.E.L.D. : v-a plăcut felul în care evenimentele din Infinity war au fost introduse în serial?

0 comentarii:

Post a Comment