Sunday 29 April 2018

Festivalul Roman Apulum 2018 - ziua 1

Acum două luni în urmă când m-am apucat serios de ”Valea Poveștilor” sotul meu zice : ”dacă tot mergem pe 1 mai la Alba Iulia la festival ce ar fi să scrii în fiecare zi experiența ta la festival”, La momentul respectiv mi s-a părut o idee bună, acum, în camera de hotel cu laptop-ul în brațe după o primă zi nu doar încărcată dar și cu mult mai călduroasă decât mă așteptam, zic e 
o idee bună ... dar chiar mi-e somn.

De Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia am aflat cred că în urmă cu doi ani de la niște oameni foarte dragi nouă, iar anul trecut am ajuns pentru prima dată. Pentru că ne-a plăcut atât de mult evident că am revenit și anul acesta și am mai adus pe cineva cu noi, pentru că nu am putut să nu dăm și noi mai departe.


Din cât am înțeles au fost activități și vineri, însă noi vineri am fost pe drum spre Alba Iulia, iar oficial deschiderea festivalului a fost sâmbătă. Nu voi începe să disec eu programul festivalului, dacă sunteți curioși îl găsiți aici. Pe lângă faptul că evident nu am mai făcut până acum o cronică de festival nici nu aș putea să fac altceva decât ce am făcut până acum, adică să privesc lucrurile din perspectiva unui spectator din mulțime.

Evident că nu am cum să nu fac comparații cu ediția de anul trecut. Cred că ați văzut de la recenzia pentru Ready Player One că am probleme în a mă detașa și a fi 100% obiectivă. Prin urmare cea mai importantă comparație cu ediția de anul trecut este faptul că sunt mai multe trupe, iar asta m-a încântat maxim. Mi-a plăcut și faptul că am avut mai bine de două ore în care am avut ocazia să vedem prezentarea fiecărei trupe, pentru că aceste prezentări nu au fost doar ”Bună ziua, noi suntem trupa X”, au fost adevărate demonstrații care ne-au făcut să stăm nemișcați într-un soarele destul de arzător.





Nu pot să nu remarc dedicarea acestor oameni minunați împlicați în recrearea Romei antice, asta cu atât mai mult cu cât aproape toți sunt voluntari și fac absolut totul din pasiune. Rămâi uimit de cât de atenți sunt la fiecare detaliu : de la armura soldaților, steagurile specifice fiecarei legiuni și evident scuturile, până la comenzile date doar în limba latină.

Punctul central al primei zile a fost recrearea războaielor lui Domițian cu dacii. Dincolo de spectalolul luptei (foarte bine regizat în contextul în care vorbim de trupe nu doar din toata România, dar și de participanți veniți din alte țări) nu pot să nu remarc povestea istorică foarte bine spusă într-un stil atăt de lejer parcă mi-aș fi dorit astfel de ore de istorie la școală, sau poate astfel de profesori. Eu am fost tot timpul pasionată de istorie, însă cred sincer că o abordare mai relaxată, mai puțin încordată, cu siguranță i-ar fi ajutat și pe colegii mei.

Dansul fetelor ne-a impresionat atât de mult încât după ce s-a terminat absolut tot, în drum spre hotel, am început să cautăm pe Youtube ”Carmina Burana” – muzica pe care au dansat. 
Parada cu torțe de la final nu a fost doar o paradă cu torțe, suplimentar am avut parte și de un spectacol impresionant de joc cu ... focul. 





Una peste alta prima zi a fost impresionantă și abia aștept ziua de astăzi. Am avut grijă și mi-am luat cremă de soare și o șapcă și sper să fiu un pic mai bine pregătită astăzi pentru că este clar că, din nou, voi sta în primul rând ca să fiu sigură că nu ratez nimic

0 comentarii:

Post a Comment